Svensk medaljfest sista dagen i Baku

VM-guld för Jesper Nyberg, silver till Emil Martinsson och silver i lag. Det blev Sveriges medaljskörd den allra sista dagen av VM i Baku, när våra viltmålsskyttar äntligen hittade rätt med skotten i 50m blandade lopp.

Det har gått lite motigt för de svenska viltmålskyttarna i Baku. Vanligtvis brukar de leverera medaljer på löpande band, så två medaljer kändes lite futtigt i sammanhanget. Men idag var det proppen ur och vi fick återigen se den typ av leverans som vi blivit bortskämda med de senaste åren från detta gäng utomordentligt skickliga skyttar.

Både Jesper Nyberg och Emil Martinsson var i sitt esse i VM:s allra sista gren på programmet; 50m blandade lopp, eller "mix" som det också kallas. Jesper fick äntligen allting att stämma på skjutbanan och pangade in ståtliga 393 poäng på sina fyra serier. Emil tog rygg på Jeppe och var bara en poäng bakom sin landsman när sista skottet var skjutet. Guld och silver till Sverige och Jesper Nyberg korades därmed till vår andra svenska världsmästare under detta mästerskap.

Jesper Nyberg världsmästare och Emil Martinsson VM-tvåa i 50m "mix".

Sverige fick avsluta VM med en rejäl medaljfest, för det blev nämligen en tredje svensk medalj i 50m blandade lopp; killarnas totalpoäng på 1161 gav även silver i lagtävlingen, där de tre ukrainska skyttarna fick ihop två poäng mer än svenskarna. Den tredje svenske skytten, Andreas Bergström, sköt 376 poäng och slutade på 13:e plats. De tre ukrainarna blev femma, sexa och sjua individuellt.

En lättad och glad Calle Gilljam sammanfattar VM-upplevelsen via telefon;
–  Det började trögt. I luftskyttet fick vi inga gratispoäng. Det fortsatte sedan lite tungt i början av 50m-tävlingarna. Men idag satt skotten satt där de skulle. Det var fullt fokus fram till sista skottet. Oerhört skönt att få avsluta på det här sättet. Särskilt kul för Jesper som krigat på trots motgångar och verkligen förtjänar denna framgång. Det ska bli skönt att komma hem nu, det har varit ett långt mästerskap för oss, med fyra grenar och dessutom arbete med att bygga banorna.