SM dam & junior samt SVM i Nordisk Trap 2024

SM för damer och juniorer samt SVM arrangerades i år i Uddevalla på Nimrod Jakt och SSF utmärkta anläggning den 13 och 14 juli. Efter att tävlingsledaren Arne Isaksson redogjorde för tävlingen och flagghissning med nationalsång, förklarades att tävlingen kunde starta med de 99 skyttar som kom till start.

Det är mycket glädjande att se så många skyttar som hörsammat denna tävling. Tävlingen gick på två dagar, 100 duvor på lördagen och 50 duvor plus final på söndagen. Vädret för de båda dagarna var växlande mellan sol och molnigt, men inget regn. Lite regn kom lagom till att finalerna sköts, men inget som störde skyttarna.

Efter första dagens 100 duvor hade Lars Gustavsson från Vetlanda i 50+ klassen det högsta resultatet, med bara 2 bommade duvor. Sedan i övriga klasser var det mycket jämt i toppen.

Lite omkastningar blev det i resultatlistan efter att alla hade skjutit sina 50 duvor på söndagen.

I juniorklassen var Hugo Andersson Svenljunga i topp, men Albin Larsson Frillesås bara 1 duva efter. Så till final i junior klassen gick nu Hugo Andersson, Albin Larsson. Elias Karlsson från hemmaklubben Nimrod, Leon Johnsson, Gunnarsjö och sist in i finalen var Alexander Åsälv, Högared. Det blev en väl skjuten final mellan dessa juniorer. Bäst sköt Hugo som svarade med att inte bomma en enda duva i finalen och därmed blev Svensk Juniormästare. Tvåa kom Albin Larsson. Trea blev Elias Karlsson. Fyra Leon Johnsson och femma Alexander Åsälv. Det känns mycket bra att se så många juniorer i startlistan och att dom skjuter bra. Det är dom som är framtiden för Nordisk Trap och för lerduveskyttet i stort.

I Damklassen gick Pernilla Stensson Svenljunga, Clarita Wiberg Forshaga, Linnea Larsson Frillesås, Caroline Johansson Billerud och Helene Larsson Frillesås till final. Även Pernilla gjorde en felfri skjutning i finalen och därmed försvarade hon sin titel som Svensk Dam-mästarinna för sjunde (7) gången i följd.

Till final i den kanske tuffaste klassen 50+ gick Lars Gustavsson Vetlanda, Kent Stensson Svenljunga, Jerry Nilsson Landskrona-Saxtorp, Patrik Stark Högforsbruk och Jonas Karlsson Forshaga. En särskjutning fick göras om de sista platserna till final mellan Patrik, Jonas och Stefan Lundgren Falköping som hade samma resultat inför finalen. En skulle bort, och det blev Stefan som fick bli åskådare till finalen. Kent gjorde allt han kunde för att komma i kapp Lars då han svarade med att skjuta fullt. Detta gjorde också Lars vilket gjorde honom till Svensk Veteranmästare 50+. Kent blev då tvåa, trea Jerry efter särskjutning mot Patrik som avslutade med att skjuta en 25:a i finalen, medans Jerry tappade 1 duva och därmed var dom lika. Här var Jerry den starkare, och tog då tredje platsen. Jonas kom på en femte plats. En mycket bra final då alla sköt mycket bra, bara 2 duvor bommades.

Däremot i 60+ klassen var det mycket jämt till final. Bara 3 duvor skilde mellan 1:an och 5:an. Här till final gick, Per Gustavsson Vetlanda, Anders Jonasson Skepplanda, Lars-Inge Larsson Sundsvall, Ronny Gustafsson Fridafors och Ove Lundström Forshaga. I finalen gjorde Lars-Inge en klättring från 3:e plats till att bli Svensk Veteranmästare i 60+. Han lyckades att träffa alla 25 duvor. Per som inte fick det att stämma helt i finalen blev tvåa. Om tredje platsen blev det särskjutning mellan Anders och Ove. Ove gjorde en bra final skjutning efter att haft många problem med att få ut sina duvor. I särskjutningen var Anders starkare och blev trea. Fyra blev Ove och Ronny femma.

I den äldsta klassen 70+ var Karl-Johan Nordqvist Karlstad i ledning före Bertil Nilsson Ljungsarp. 3:a var Karl Ivar Holmstrand Vedum, 4:a Sten Augustsson och 5:a Tomas Ahl Östgöta. Här skilde det sig 5 duvor mellan första plats och femte plats. Här gjorde Bertil och Karl Ivar ett starkt skytte, båda bommade bara varsin duva i finalen. Men eftersom det skilde en duva inför finalen mellan dessa båda var det Bertil som stod som segrare och Svensk Veteran Mästare i 70+. Karl-Johan fick det tungt i finalen och slutade på tredje plats. Tomas gjorde också en bra finalskjutning och kom på fjärde plats. Sten tappade en placering och kom femma.

Grattis alla medaljörer och pristagare, och till er övriga deltagare för en som vanlig glad och trevlig helg i Nordisk Trap anda.

Jag vill rikta ett stort tack till Nimrod Jakt & SSF och alla funktionärer som med ett förtjänstfullt sätt genomförde denna tävling. Jag tackar också tävlingsledaren Arne Isaksson och jurymedlemmarna Bertil Nilsson och Stefan Hansson för ett strålande arbete.

Närmast väntar Öppna SM i Skepplanda den 3-4 augusti.